En opeens sprak men van ‘krimp’

Donderdagmiddag 16 juni verschenen er opeens allemaal berichten in de media die meldden dat Schiphol structureel zou moeten gaan krimpen van minister Habers. Natuurlijk moeten we niet te vroeg juichen. Er spelen nog zo veel vragen. Zo is het nog onduidelijk wat nu de norm voor het aantal vluchten en voor vliegtuiggeluid gaat worden en welke beschermingsmaatregel er komen. Gaat Lelystad nu dan toch open? Gaan er nu meer vluchten naar Rotterdam/Den Haag en Eindhoven, allebei ook van de Schipholgroep? Gaan slotrechten van maatschappijen nog zeer vertragend werken?

We waren wel verheugd veel bekende argumenten in de berichten in de media terug te zien. Dat zijn namelijk dezelfde argumenten waarop we, samen met andere organisaties van omwonenden en milieuorganisaties, diezelfde media onophoudelijk zijn blijven wijzen. De Volkskrant verwees zelfs naar ons meest recente onderzoek dat we dit voorjaar samen met andere organisaties van omwonenden en de Milieufederaties Noord- en Zuid-Holland hebben uitgevoerd.

Nu.nl: “De geluidsoverlast die de luchthaven veroorzaakt voor omwonenden zou nu de doorslag geven. Het is al langer bekend dat Schiphol niet voldoet aan de geluidsnormen, maar andere maatregelen zouden onvoldoende hebben geholpen.”

De Telegraaf: “Als het om geluidsoverlast gaat zouden diverse ingrepen volgens ingewijden te weinig soelaas bieden. Zo kunnen start- en landingsbanen weliswaar worden omgelegd, voor een groot deel van de omwonenden zou dat de herrie verminderen. Punt is dat anderen daardoor juist in het probleemgebied belanden. Hierdoor dreigen langdurige juridische conflicten.”

Volkskrant: “Bovendien wordt rond Schiphol de komende jaren flink gebouwd. De geplande 150 duizend woningen komen volgens milieuorganisaties op plekken waar het vliegtuiglawaai te veel overlast zou geven. Bewonersgroepen riepen het kabinet eerder al op de gezondheidsrisico’s van lawaai serieus te nemen.”

Dit vind je misschien ook leuk...